Ervaringen bij het solliciteren… en bij het rekruteren!

Nick Luyck: “Als student heb ik hier en daar al een studentenjob gedaan. Hierbij heb ik vaak veel geluk gehad. Op mijn eerste studentenjob had ik al een contract nog voor ik het zelf wist. Letterlijk. Op een dag kwam ik thuis van school en zat er een kennis van de familie aan onze tafel. Zij werkte in een grootwarenhuis. Ze zei: “Seg Nick, wil jij niet bij ons beginnen werken? Please zeg ja, want uw contract en uw kleren liggen al in de winkel.”

Mijn volgende studentenjob was op een interimbureau. Oorspronkelijk was ik bij dat bureau op zoek naar een andere studentenjob, maar na het interview waarbij ze me vragen stelden over wat ik al gedaan had en wat ik kon, zeiden ze: “We zoeken nog iemand voor hier op de bureau, 1 dag in de week.” Ik zei meteen ja!

Mijn huidige vakantejob is bij het horeca-uitzendbedrijf Mise en Place in Gent. Ik schreef me nogal onpersoonlijk in via de website maar kreeg al snel telefoon. Ik mocht de week nadien op gesprek komen.

Ik was al eens eerder op dat kantoor geweest en zag hoe de jobpers en de kantoormedewerkers zich kleedden. Gewoon, casual. Ondanks dat het een fatsoenlijk horecabedrijf is, waren de standaarden om er gewoon te gaan solliciteren niet al te hoog. Een short en sandalen zijn uiteraard uit den boze, dat weet iedereen. Maar ga ook niet overdressed op sollicitatie, dat geeft een stijve indruk.

Toen we onlangs op kantoor zaten te wachten voor het vertrek naar een andere job, was er net een sollicitatiegesprek bezig met een nieuwe mogelijke jobper. Hij had een maatpak. Het was lichtjes te groot, waardoor hij heel slungelig overkwam. Ook zijn onzekere bewegingen deden niet veel goeds aan zijn eerste indruk die hij bij mij achter liet. Of die jongen nu in dienst is, weet ik niet.

 

Zelf heb ik ook al tal van sollicitatiegesprekken afgenomen en vragen opgesteld. Als bestuurder van een jeugdhuis, een vzw, met personeel komt dat wel al eens voor.

Hoe zo een sollicitatie in een jeugdhuis er aan toe gaat? Niet veel anders als in een gewoon bedrijf, denk ik?

We starten met het opstellen en het verspreiden van een vacature. Op deze vacature staat een einddatum en we houden ons daar relatief strikt aan. Wij zijn ook maar mensen en geluk heb je of je hebt het niet. Als wij een vacature krijgen die net te laat is, maar eigenlijk nog voor de dag dat wij samenkomen, laten we ze soms nog toe. Je weet nooit wat je mist!

We lezen alle cv’s en motivatiebrieven grondig door en quoteren met een ++, +, ±, of – –. We bespreken elke kandidaat afzonderlijk. De kandidaten die niet over het juiste diploma beschikken of niet de juiste ervaringen hebben, laten we niet komen voor een gesprek. Maar dat is niet het enige waar we naar kijken. We kijken ook naar hoe ze zichzelf verkopen. Overtuigen ze ons? Dan willen wij meer van dat! Zo was er onlangs een schoolverlater in het sociale werk, zonder echte werkervaring, die onze aandacht trok met een mooi uitziende cv en een prachtig en leuk geschreven motivatiebrief. Het was ieders favoriet!

Maar schrijf niet wat je niet kan bieden, natuurlijk. Bij het kennismakingsgesprek bleek al snel dat het idee over onze doelgroep totaal ergens anders lag en zag die sollicitant het lopende project totaal verkeerd in. Bye bye, tweede ronde!

Wat wij vragen? Dat wil je wel weten he? Inhoudelijke vragen over je cv en motivatie, jobgerelateerde zaken en we testen de sollicitanten op hun nodige inzichten met een opdracht van een kwartiertje. Na dat half uur praten en vragen stellen weten we meteen wat we in onze handen hebben.

De sollicitanten worden later uitgenodigd voor een tweede ronde waarbij ze een opdracht mee naar huis krijgen en stellen we vragen over de inhoud van de job en dergelijke. Het is niet gemakkelijk, maar zo is het leven.

 

Wat velen niet weten, is dat het sollicitatiegesprek soms al begint voor dat je effectief binnengaat. We hebben sterk contact met ons ontvangstcommité beneden. Zij slaan een geruststellende babbel met de sollicitant en geven een korte rondleiding. Achteraf bespreken we de eerste indruk en hoe mondig en sociaal hij was. Sommige mensen durven soms commentaar te geven op de rekruteerders ja, dan weet je dat je niet moet terugkomen.

 

Kort samengevat: kleed je naar de sfeer in het bedrijf, ga niet overdressed(!), verkoop jezelf met een aantrekkelijke en ordelijke cv en motivatiebrief, maar verkoop geen gebakken lucht, informeer jezelf goed over de job(inhoud) en de organisatie waarvoor je wilt werken en praat nooit slecht over je toekomstige job, dat komt sowieso fout terecht!

 

Veel succes met je zoektocht naar de beste job!”

 

Ervaringen bij het solliciteren – zoektocht naar een eerste job

Amber Sleven: ” Eén van de eerste sollicitatiegesprekken die ik gedaan heb was bij de HR-verantwoordelijke van het bedrijf. Ze hadden mij uitgenodigd om te solliciteren voor de functie ‘junior management assistant’. Het bedrijf had mij gevraagd om op voorhand een soort van persoonlijkheidstest in te vullen, die dan tijdens het gesprek overlopen werd. Het gesprek duurde een uur maar verliep best wel vlot. Er werden typische vragen gesteld.

  • Waarom heb je die bepaalde studierichting gekozen?
  • Vanwaar de interesse in talen?

 

Ik vond het ook vrij opvallend dat er heel veel vragen over mijn stages gesteld werden.

  • Waarom heb je voor die stageplaats gekozen?
  • Welke taken kreeg je daar en welke vond je leuk om te doen?
  • Kwam je overeen met je collega’s? Met wie meer en met wie minder?
  • Welke van de twee stageplaatsen vond je het leukst?

 

Over het algemeen was ik vrij goed voorbereid, maar op die vragen had ik me iets minder goed voorbereid omdat ik ze totaal niet verwachtte. Ik had op voorhand de website geraadpleegd en mijn CV nog eens bekeken.

Voor het gesprek had ik echt zin in de functie en wou ik de job heel graag, maar na het gesprek moest ik mijn mening herzien. De recruiter stelde me niet echt op mijn gemak en ze toonde heel weinig emotie tijdens het gesprek.

De dag erna had ik nog een sollicitatiegesprek dat geregeld was via een interimkantoor. Ik had me op dezelfde manier voorbereid als de dag ervoor en kreeg ongeveer dezelfde vragen tijden het gesprek. Het grote verschil was dat ik me hier wel op mijn gemak voelde en de recruiter zelf enkele mopjes maakte tijdens het gesprek. Ik kreeg ook dezelfde dag nog een uitnodiging voor een tweede gesprek en een week later kreeg ik het goede nieuws: ik had de job!

Ik heb in totaal 5 keer gesolliciteerd tijdens mijn zoektocht naar mijn eerste job, en ik kan nu zeggen dat de gesprekken en de vragen wennen, maar dat je altijd zenuwachtig blijft.”

Ervaringen bij het solliciteren – Eligio

Tilde Dierckx: “Ik heb eens een sollicitatie gedaan bij Eligio (receptie & office-diensten). Zij hadden een bundel op hun site waarin uitgelegd werd hoe je je het beste kon voorbereiden op sollicitaties bij hen. Het leek mij een kwestie van goede voorbereiding dus heb ik de bundel grondig doorgenomen. In de bundel stond dat de recruiter veel naar voorbeelden zou vragen, dus heb ik op voorhand een aantal sterke en zwakke punten van mezelf bedacht met bijhorende situaties die ik al had meegemaakt waarin die zwaktes en sterktes naar voor kwamen. Ik wist ook dat de kennis van Engels en Frans belangrijk was, dus had ik de situaties ook in die talen voorbereid. Het gesprek zelf was heel intensief, het heeft zeker een uur geduurd. De recruiter vroeg inderdaad naar die zwaktes en sterktes aan de hand van een situatie en ze switchte dan soms plots naar Frans of Engels. Ik was dus heel blij dat ik dat goed had voorbereid. Een ander voorbeeld van een vraag was bijvoorbeeld: ‘Stel: de manager staat met een dringende vraag voor je deur, er mailt een klant met een klacht en er belt iemand allemaal op zelfde moment, wat doe je?’. Dat vond ik een moeilijke vraag om on the spot te beantwoorden, maar over het algemeen kan ik wel zeggen dat het gesprek goed verliep.”

 

Tilde vertelde ook nog dat ze ook al een totaal ander soort sollicitaties meegemaakt heeft. Voor sommige van haar studentenjobs was haar CV vaak al voldoende en moest ze zichzelf enkel even komen voorstellen. Ze raadt wel aan om je altijd voor te bereiden op het echte werk, zo kom je nooit voor verrassingen te staan!