“Bestaat er dan zoiets als een foute vacature?”
Ja, natuurlijk. Pin je dan ook niet vast op die ene vacature waarbij je een diploma of attest moet voorleggen. Misschien passen de werkuren ook helemaal niet in jouw leven. Wat als je moet werken in shiften maar je totaal geen ochtendmens bent? Al die kleine dingen kunnen jouw ‘droomjob’ stuk maken.
Meer dingen waar je op voorhand best even over nadenkt vind je in het volgende artikel.
Een geschikte vacature vinden
Een goede vacature moet je in de eerste plaats een duidelijk zicht geven op wat de job inhoudt. Zo moet je bij het lezen van de vacature jezelf kunnen inbeelden hoe een dag in die functie er zou uitzien.
Vergelijk je eigen vaardigheden met de verwachte kennis en ervaring. Zijn ze op zoek naar een specifieke technische kennis of moet je een diploma of attest kunnen voorleggen? Dit zijn vaak zaken waar je niet om heen kan, dus het is belangrijk dat er een match is tussen jouw vaardigheden en de verwachtingen.
Geef ook aandacht aan de vermelde werkuren. Zie je jezelf werken in shiften? Komt er weekend of avondwerk bij kijken? Gaat het om een vol- of deeltijdse functie?
Zoek meer informatie op
Als je een interessante vacature gevonden hebt is het aangeraden om nog wat extra informatie op te zoeken. Vooraleer je solliciteert, is het immers belangrijk dat je weet in wat voor bedrijf je terecht zal komen.
Hoeveel mensen werken er? Wat doet het bedrijf juist? En vooral: waar is het bedrijf gelegen? Zoek op voorhand op hoe je op het bedrijf zal geraken. Is het bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets? Of moet je over een auto beschikken om er te geraken?
Lijst je vragen op
Er zijn altijd wel zaken die je niet kan afleiden uit de vacature zelf of die je niet terug vindt op het internet. Schrijf voor jezelf de vragen waar je nog mee zit even op. Zo kan je ze aan je uitzendconsulent(e) stellen vooraleer je gaat solliciteren.
Vragen kunnen bijvoorbeeld zijn hoe het juist zit met de arbeidsvoorwaarden, of je veiligheidskledij moet voorzien en of er door- en opleidingsmogelijkheden zijn binnen het bedrijf zelf.
Vivaldis Interim – de juiste vacature vinden
De baan past bij jou, niet omgekeerd.
Denk eerst na over wie je bent, wat jouw persoonlijke eigenschappen en vaardigheden zijn. In wat voor een bedrijf wil je terecht komen? Hou je van een strenge bedrijfscultuur, of mag het er voor jou allemaal wat vrijer aan toe gaan?
Meer stof om over na te denken vind je in dit artikel.
Een baan vinden die bij je past
Als je denkt dat je toe bent aan de volgende stap in je loopbaan, bedenk dan goed wat je volgende functie jou moet bieden.
Inzicht in persoonlijke eigenschappen en vaardigheden
Inzicht in je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Wat heb je geleerd in je laatste baan, wat zijn je sterke en zwakke kanten en waar moet je aan werken? Welk type functie heeft jouw voorkeur en welke organisaties zijn op zoek naar de vaardigheden die jij bezit? De antwoorden op deze vragen stellen je in staat bij werving en selectie organisatie en werkgevers duidelijk aan te geven wat jij met de volgende stap in je loopbaan wilt bereiken.
Inzicht in je vaardigheden helpt je ook om jezelf op de juiste manier te presenteren. Het is heel belangrijk dat je kunt aangeven welke vaardigheden je bezit ten opzichte van iemand met dezelfde opleiding.
Onderzoek
Ga naar werving en selectie organisaties en vraag hen hoe de markt er nu uitziet, in welke sectoren de meeste vacatures voorkomen en hoe lang het wervingsproces op dit moment duurt. Vraag naar salarisontwikkelingen en naar functies die bij je passen.
Een werving en selectie organisatie kiezen
Zoek een gevestigde organisatie die een goede reputatie heeft op de arbeidsmarkt. Het kan zinvol zijn je bij meerdere organisaties aan te melden, maar het is verstandig dit te beperken tot twee of drie. Hiermee voorkom je dat je cv meerdere keren bij dezelfde opdrachtgever terechtkomt. Vraag de werving en selectie organisatie wat de voordelen zijn wanneer je je uitsluitend bij hen registreert. Goede organisaties presenteren je cv bij hun beste klanten en zullen werkgevers namens jou benaderen.
Netwerken
Een goed netwerk geeft je niet alleen toegang tot de ‘verborgen’ arbeidsmarkt, maar geeft je ook een belangrijk voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Neem in je netwerk alle mensen op die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe functie of de volgende stap op de carrièreladder. Dit kunnen voormalige en huidige collega’s zijn, leidinggevenden, en vrienden. Breid je netwerk uit met behulp van websites zoals LinkedIn.
Zoeken op vacaturesites
Zoek uit welke vacaturesites zich toeleggen op de bedrijfstak waarin je wilt werken. Zodra je de relevante vacaturesites hebt geïdentificeerd, ga je via de zoekmachines op zoek naar functies die overeenkomen met jouw vakgebied, functietype, salaris en plaats. Je kunt je ook als gebruiker registreren, zodat je je cv kunt uploaden (en bedrijven dit kunnen vinden). Deze aanpak is echter niet zonder risico: je weet namelijk nooit waar je cv terechtkomt.
Lees (online) vakbladen die zich specifiek richten op jouw sector
Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de problemen die in jouw vak of bedrijfstak spelen, in welke sector je ook werkt. Daarmee ben je je concurrenten op de arbeidsmarkt een stap voor. Je weet wie er van functie wisselt en waar voor jou de kansen liggen.
Een baan vinden die bij je past
Al lang aan het zoeken maar nog steeds geen job gevonden?
Het hoeft echt niet jouw fout te zijn dat je nog steeds geen baan gevonden hebt. De economie is er een tijdje slecht aan toe geweest en dus waren er ook veel minder vacatures te vinden. Gelukkig komen we er nu weer stilletjes aan bovenop en zijn er weer veel meer jobs die op jou wachten!
Deze keer wel die ene job bemachtigen? Zorg dan dat je deze fouten niet maakt!
Tien redenen waarom je geen job kan vinden
In crisistijden een nieuwe job moeten zoeken is geen kinderspel. Nu de economie eindelijk weer wat lijkt aan te trekken, komen er gelukkig stilaan ook meer vacatures beschikbaar en daarmee groeit ook de hoop bij werkzoekenden die al een tijdlang vruchteloos solliciteerden. Toch kan men de zoektocht naar een baan ook fout aanpakken en daarmee de eigen kansen verknoeien.
Inc.com maakte een top tien van fouten die werkzoekenden kunnen maken.
- Je bent niet proactief genoeg
Een actieve zoektocht wil zeggen dat men zelf op zoek gaat naar de bedrijven die eventueel interessante vacatures zouden kunnen hebben. Vervolgens kan men de websites van die bedrijven checken en als er geen vacatures openstaan kan worden overwogen of het de moeite is een open sollicitatie te doen.
Ook een bijscholing tijdens de werkloze periode kan helpen om betere kwalificaties voor een droomjob te vergaren.
- Je toont een gebrek aan passie
Potentiële werkgevers merken wanneer ze geconfronteerd worden met een sollicitant die in de geboden baan niet echt is geïnteresseerd. Men moet dus een baan zoeken waarin men wel enige passie kan leggen. Er moet alvast gepoogd worden enige passie te ontwikkelen voor de sector waarin werk wordt gezocht.
- Je verkoopt jezelf niet genoeg
Zelfs wanneer men geen geboren verkoper is, moet men zich bij de zoektocht naar een baan zichzelf aan de man kunnen brengen. Hopelijk is men dan ook van mening dat men een mooie toegevoegde waarde kan bieden en kan men dat ook goed overbrengen. Daarbij moet er wel over gewaakt worden niet egocentrisch over te komen.
- Je CV is niet afgestemd op de functie waarvoor je solliciteert
Wanneer men voor diverse functies solliciteert, mag niet steeds hetzelfde curriculum-vitae worden gebruikt. In elk verstuurd curriculum-vitae moeten de eigenschappen die het belangrijkste zijn voor de job, duidelijk naar voor komen. Alle ervaringen, opleidingen en hobby’s die er niets toedoen, worden beter weggelaten.
- Je weet niet genoeg over de job of het bedrijf
Een werkgever zal bij de kandidaat de kennis van het bedrijf en de job testen, om te zien of de sollicitant echt geïnteresseerd is in de aangeboden baan. Voorafgaandelijk online onderzoek is dan ook aanbevolen, zodat de kandidaat voorbereid op het sollicitatiegesprek verschijnt.
- Je denkt te snel recht te hebben op de job
Wanneer men tijdens een sollicitatiegesprek al teveel begint onderhandelen over het loon en andere voordelen, geeft men de indruk dat de potentiële werkgever blij mag zijn met de keuze van de kandidaat om zich voor de functie kandidaat te stellen. Die houding wordt door werkgevers meestal niet geapprecieerd.
- Je hebt te weinig of teveel kwalificaties
Wanneer men niet de nodige diploma’s of ervaring heeft voor een droomjob, zal men misschien iets lager moeten mikken. Anderzijds mag men ook niet te laag mikken omdat men wanhopig op zoek is naar arbeid, want dan zullen de werkgevers geneigd zijn te vrezen dat de kandidaat weer snel zal vertrekken.
- Je hebt niet de juiste connecties
Volgens onderzoek wordt 80 procent van de vacatures nooit geadverteerd. Deze worden ingevuld door kennissen en vrienden van mensen die al bij het bedrijf werken. Het is dan ook handig om voldoende mensen te kennen in de sector waarin werk wordt gezocht. Anders is het tijd om te gaan netwerken.
- Je wordt niet aardig gevonden
Soms geven geeft de kandidaat met zijn lichaamstaal of taalgebruik een verkeerde indruk. Sollicitanten kunnen misschien wel over de juiste kwalificaties beschikken, maar moeten door de potentiële werkgever ook sympathiek worden gevonden. Een repetitie van interviews met vrienden, een spiegel of een camera is de beste manier om de eigen uitstraling te analyseren en te verbeteren.
- Je geeft een foute indruk
Te laat verschijnen op de sollicitatie, foute grappen maken, te snel looneisen op tafel leggen… het zijn allemaal zaken die de kansen op een aanwerving ondermijnen. Het kan nuttig zijn na een negatief antwoord om bij de rekruteerder te vragen wat men fout heeft gedaan. De waarheid kan hard zijn, maar kan bijzonder leerrijk zijn.